communicatie vanuit ervaringsdeskundigheid

Mijn missie is om mensen die echt iets te zeggen hebben via het geschreven en gesproken woord in verbinding te brengen met degenen die daar iets aan hebben. Dat is wat ik het liefste doe. Ik zet mijn schrijf- en vertelexpertise in om het verhaal van bevlogen professionals nog meer impact te geven.

Ik ben gespecialiseerd in het inzetten van mijn ervaringsdeskundigheid bij het communiceren en het meer afstemmen van al bestaande informatie van opdrachtgevers op cliënten. Te denken valt dan aan een hand-out van de afspraken voor deelnemers aan een groep, een werkboek voor een cursus of een flyer met een wervende tekst voor nieuw te geven workshops of webteksten. Ook kan ik waargebeurde verhalen inzetten voor organisaties in de zorg.

Ik weet door mijn eigen ervaring en mijn liefde voor taal als geen ander waar cliënten, naasten en anderszins betrokkenen van bijvoorbeeld een zorginstelling behoefte aan hebben als het gaat om goed toegankelijke en begrijpelijke informatie. Ik kan organisaties en ondernemers daar bij helpen.

In de Gezondheidszorg valt er veel te vertellen aan cliënten. Niet alleen inhoudelijk maar ook procedureel. Het valt me vaak op dat het vertellen over deze zaken soms wat ondersteuning kan gebruiken. En daar heeft niet elke bevlogen professional de eerste prioriteit liggen. Dit terwijl het vaak handig is een naslagwerk te hebben met afspraken of dat lesmateriaal kloppend is en toegeschreven is naar de cliënt. Met andere woorden dat er in begrijpelijke taal en kort en bondig wordt gecommuniceerd. Vooral als je met cliënten werkt is duidelijkheid en helderheid van groot belang in de communicatie. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Ik kan je helpen met dat soort uitdagingen en je teksten goed laten aansluiten bij jouw doel.

Ervaringsdeskundigheid is sinds een aantal jaar een professionele tak binnen zorginstellingen en ook zijn er ondernemers die als professioneel ervaringsdeskundige hun werkzaamheden verrichten. De inzet van ervaringsdeskundigheid geeft cliënten herkenning en hoop. Hoop op hun eigen herstel. Hoop om weer in hun kracht te kunnen komen.

Zelf ben ik ook cliënt geweest van een GZ instelling en ook als naaste heb ik ervaring met o.a. verstandelijke beperkingen en autisme en ADHD.

Ik heb zelf mogen ervaren hoe belangrijk het is om aan je herstel te werken, te weten dat je kwetsbaarheid of beperking er mag zijn maar dat je daarnaast ook nog gewoon jezelf bent. Je bent niet je kwetsbaarheid of beperking, je hebt een kwetsbaarheid of beperking. Net als dat je bijvoorbeeld een bril hebt.

Tijdens mijn eigen herstelproces welke nu zo’n 3 jaar geleden is ingezet heb ik me meer verdiept in ervaringsdeskundigheid. Zo heb ik verschillende cursussen gevolgd en heb ik mijn eigen blog opgezet waaruit wekelijks wordt gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad.